Tállya

Tállya története

Tokaj-Hegyalja és azon belül Tállya 2002-től, kultúrtájként a Világörökség részét képezi. Községünk Európa mértani középpontjában fekszik, és mint az évszázadok óta méltán világhírű Tokaji borvidék része, kétség kívül felejthetetlen élményekkel gazdagítja az idelátogató vendégeket.

A főtéren elénk táruló műemléki együttes épületeit végigjárva és megcsodálva még nem is gondolnánk, hogy a lábunk alatt is mesélni tudnának a falut behálózó hosszú pincék falai. Egykor ezek a földalatti rendszerek nemcsak titkos hírszállítás feladatát látták el, hanem védelmet is nyújtottak veszély esetén. Egyes leírások úgy tartják, hogy az egészen Boldogkőváraljáról induló Tállyát, a sárospataki várral összekötő földalatti járat olyannyira széles volt, hogy a hírvivő katonák lovas kocsival közlekedtek benne. Mindezt alátámasztandó, ma is találunk még olyan földalatti ágakat, ahol akár egy teherautó is meg tudna fordulni.

Református templomunk barokk stílusú. A katolikus Isten háza alapja középkori eredetű. Emellett hatalmas jelentőséggel bír a harangláb tövében szerényen meghúzódó evangélikus templomunk, melyben a szájhagyomány szerint Kossuth Lajost keresztelték. A neves eseményre mindmáig emlékeztet bennünket az eredeti állapotában megtekinthető keresztelőkút.

A szőlőfeldolgozás egyes mozzanatait megörökítő faszobrok mentén tovább sétálva eljutunk az Európa földrajzi középpontját szimbolizáló főnix madárhoz, és a szomorúfűz alatt megcsodálható híres kőzet- és ásványkiállításhoz. Az egyedülálló és különleges gyűjtemény Encsy György keze munkáját dicséri; a kőbe zárt természet, növény- és állatvilág által a Zempléni-hegység őstörténetébe enged betekintést.

Réges-régen, amikor az istenek és a mesebeli óriások még egymással hadban álltak, szörnyű csatáikban az istenek végső csapást mérve az ellenségre, az óriásokat megfosztották hatalmasra nőtt púpjaiktól, és azokat a magyar róna szélére csapták.

Az így kialakult Tokaji-hegyre később tündérek költöztek. A tüzet okádó hegy azonban sok gondot, bánatot okozott lakóinak, különösen a szerelmes tündérpároknak. Az egyik tündér ifjú a kráterbe veszett, szerelmes párja pedig mindhiába kereste, soha többé nem találta kedvesét.

Bánatában patakokban hullatta könnyeit, és addig-addig áztatta a hegyoldalt, míg a fájdalmas könnycseppek felszívódtak a venyigékben. A legenda szerint azért ilyen édes és napszínű a tokaji bor.

Eddig a mese, ugyanis a vidék és a nedű valódi világhírnevét a tridenti zsinat hozta meg, mikor Draskovics György 1562-ben egy ebéd alkalmával tállyai borral kínálta IV. Pius pápát.

Ő elragadtatásában így kiáltott fel:

,,…patrem sanctum talia vina decent”

avagy:

„Tállyai bor illik a pápa asztalára!”

COVID Tájékoztató

 

Kedves Vendégeink!

 

Fontosnak tartjuk, hogy tájékoztassunk mindenkit a jelen helyzetről. Mindamellett tudni kell, hogy nem a szállodák hozták meg a döntéseket, a jogszabályok írják elő, hogy mit lehet és mit nem. Minden kedves vendéget ezért kérünk a jogkövető magatartásra, a szabályok naprakész betartására!

Bízunk abban, hogy a magas arányú átoltottság következtében javuló járványhelyzet mielőbbi teljes nyitást eredményez!

 

Amit tudni kell a 4 milliomodik oltás után a vendégfogadás feltételeiről:

 • Kizárólag a védettségi igazolvány (plasztikkártya) fogadható el, oltási igazolás, negatív teszt nem.
 • A szálloda joga és felelőssége ellenőrizni bejelentkezésnél, hogy a vendég rendelkezik-e a nevére szóló igazolvánnyal. Ehhez a személyi igazolványt is szükséges elkérni. Erre a rendelet felhatalmazást ad. Ennek megtagadása esetén a vendégnek nem biztosítható szállás, szolgáltatás.
 • Az üzleti, oktatási, gazdasági célból, igazolással érkező vendégek részére nem kötelező a védettségi igazolvány, ám ha rendelkeznek ezzel, akkor a „védettekre" vonatkozó feltételek vonatkoznak rájuk is.
 • A „védettek" korlátozás nélkül használhatják a szálloda szolgáltatásait (wellness, fitness, stb.) és nem kötelesek maszkot viselni a közösségi terekben.
 • A „határzár" továbbra is hatályban van, tehát „Nem magyar állampolgár személyforgalomban Magyarország területére - törvényben vagy kormányrendeletben meghatározott kivétellel - nem léphet be". A szálloda nem jogosult ellenőrizni, hogy a vendég hogyan jutott be az országba, viszont a szállodában csak akkor fogadható, ha üzleti, oktatási, gazdasági célból érkezett. (Oltási igazolás, negatív teszt elfogadása nem lehetséges.)
 • Az általános rendezvénytilalom még hatályban van, azaz „Tilos rendezvényt, valamint gyűlést szervezni, illetve tartani". Kivétel: családi és magánrendezvény 10 főig. A rendeletben rögzítve van, hogy „Esküvők lakodalom nélkül tarthatóak meg". Ha a házasságkötés után a násznép elmegy az étterembe étkezni, az már nem családi esemény, hanem fogyasztás, a 10 fő korlátozás figyelmen kívül hagyható, viszont(!) lakodalom (tánccal, programmal, stb.) nem tartható.
 • Élő háttérzeneszolgáltatás megengedett az étteremben, szállodában.
 • A védettségi igazolvánnyal rendelkezők, illetve az üzleti szállóvendégek az étterem belső részén is fogyaszthatnak.
 • A teraszokon a védettségi igazolvánnyal nem rendelkezők tartózkodása megengedett.
 • Az éttermekben este 11 óráig lehet tartózkodni.
 • A „védett" vendég és dolgozó nem köteles maszkot viselni, de a szálloda igazgatója ezt kötelezővé teheti mindenki számára a közösségi terekben. Az üzleti, „nem védett" vendég részére kötelező a maszkviselés.

 

A jövőben, a szabályok betartása mellett várunk mindenkit szeretettel!